Realizm Sanatı

Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa’da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır. Amaç, sanatı klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak, yenilikçi eserler üretmek ve konularını öncelikle yüksek sınıflar ve temalarla ilgili değil, toplumsal sınıflar ve temalar arasından seçmekti. Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim adamının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır.

Realizmde, duygu ve hayaller yerini, toplum ve insan gerçeklerine bırakır. Konular gerçekten alınır. Yaşanan ve gözlenen gerçek bütün çıplaklığıyla anlatılır.

Örneğin, edebiyatta realizmin iki güçlü temsilcisi Gustave Flaubert’in Madame Bovary (ilk büyük realist roman sayılır) adlı romanı ile Emile Zola’nın Nana adlı romanında cinsellik ve şiddet edebi bir mikroskop altında incelenerek olanca çıplaklığıyla ortaya konulmuştur. Realizm, 20. yüzyıl romanının gelişimini de önemli ölçüde etkilemiştir. Önemli temsilcileri ve eserlerinden bazıları:

Gustave Flaubert : Madame Bovary
Emile Zola : Nana
Stendhal : Kırmızı ve Siyah
Balzac : Vadideki Zambak
Charles Dickens : Oliver Twist
Dostoyevski : Suç ve Ceza
Tolstoy : Savaş ve Barış
Mark Twain : Tom Sawyer’in Maceraları

Realizmin Akımının Özellikleri

Gerçekler ön plandadır. Realist sanatçılar, eserlerinde yaşamın gerçeklerini dile getirir.

Yalnızca yaşananın anlatılmasına yönelen gerçekçiler, olaylar ve kişiler karşısında tarafsız davranırlar. Eserlerine kendi duygu, düşünce ve yorumlarını katmazlar. Çünkü realizmde doğayı olduğu gibi kopya etmek esastır.

Gerçekler anlatılırken kişilerin psikolojileri, onların kişiliklerini etkileyen çevrelerinin tanıtımı, içinde bulundukları ortam ayrıntılarıyla verilir. Onun için de betimleme, realist yazarlarda en önemli anlatım biçimi olarak dikkat çeker.

Realizmde, gerçek hayatın anlatılması esas olduğu için realistlerin eserlerinde toplumun sıradan kişilerine rastlanır. Eserlerinde daha çok yaşamın olağan olaylarına yönelen gerçekçiler, çok basit bir konuyu bile ele alırlar. Olağanüstü sayılan hiçbir şeye yer verilmez.

Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar.

Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Çünkü sanatı, klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak amaçlanır.

Dil zorlama bir dil değildir. Anlatım, sağlam kurgulu, açık ve anlaşılırdır.

Realizmde roman ve hikâye ön plana çıkmıştır.

Resim sanatında realizm, saygın insanları, dini konuları, saray ve saray yaşantılarını, seçkin kişilerin portrelerini olduğundan daha güzel göstererek güzel manzaraların işlenmesi geleneğine karşı çıkar. Realist akımın izleyicileri, bir sanatçının zengin ve görkemli dünyasını tasvir etmek yerine dünya gerçeklerini gözler önüne sermişlerdir. Bu akımın öncüleri Courbet, Millet, Corot ve Honore Daumier’dir. Bu akımı en iyi şekilde tanımlayan ressam Gustave Courbet “Ben hiç melek resmi yapmadım, çünkü hiç melek görmedim.” demiş; gerçekçi bir ressamın görevinin sosyal aykırılıkları ve dengesizlikleri ortadan kaldırarak doğruyu açığa çıkarmak olduğuna inanmıştır.

Gustave Courbet’in bazı eserleri

Günaydın Bay Courbet
Günaydın Bay Courbet
Güreşçiler
Güreşçiler

Jean Francois Millet’in bazı eserleri

İşe Giderken
İşe Giderken
Başak Toplayan Kadınlar
Başak Toplayan Kadınlar

Jules Breton

İş Bitimi
İş Bitimi

Edouard Manet

Stüdyoda Kahvaltı
Stüdyoda Kahvaltı

Geri dön..

Realizm Sanatı” üzerine bir yorum

  1. Geri bildirim: REALİZM SANATI | TorchWell

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s